Image
English
Image
Image
Image
Průzkum: O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 pct firem

Průzkum: O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 pct firem

O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 procent zaměstnavatelů, většina firem ho nepovažuje za viditelný benefit. Další jeho nevýhodu zaměstnavatelé spatřují v tom, že nemotivuje pracovníky k pravidelnému stravování. Ukázal to únorový průzkum Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS).

Stravenkový paušál začal platit od 1. ledna. Zaměstnavatelé se tak mohou rozhodnout, zda svým pracovníkům poskytnou stravenky nebo peněžní příspěvek na stravování v podobě stravenkového paušálu. Ten je na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše.

Právě limit pro poskytování paušálu s daňovým zvýhodněním u něj považuje za bariéru 32 procent firem. Maximální výše v letošním roce je podle daňového experta UZS Petra Frische 75,6 koruny za jednu odpracovanou směnu. "Naopak u nepeněžité podpory, kam řadíme samozřejmě stravenky jako takový nejviditelnější příklad, nebo třeba i zaměstnanecké kantýny nebo případně i dovoz jídla přímo z nějaké oblíbené restaurace na fakturu do zaměstnání, tam to daňové zvýhodnění minimálně na straně zaměstnance není nijak omezeno," uvedl.

Další nevýhodou paušálu je podle pětiny zaměstnavatelů to, že může být zabaven v exekuci. V zákoně, kterým byl stravovací paušál zaveden, není podle Frische výslovně o tom nic stanoveno. Někteří exekutoři podle něj ale hodlají tuto možnost otestovat u soudu a teprve soud může poskytnout závazný výklad. Pokud už ale zaměstnanec dostane paušál na účet a je přikázána exekuce pohledávky u finančního ústavu, není vyloučeno, že bude dluh vzat i z příspěvku na stravování, řekl Frisch.

(ČTK)